הפוסט נכתב בתאריך 9 באוקטובר 2013, בשעה 10:03, על ידי עדי פרבר
כמו כל הצלחה, גם זאת של גבריאל בונר שאנל אינה מובנת מאליה. אתם ודאי מכירים אותה בתור מעצבת האופנה הצרפתייה שעמדה בראש בית האופנה "שאנל", אך הדרך שעשתה היתה רצופה באתגרים. בעזרת עשייה מגישה של מצויינות ונחישות, הפכה למצליחנית וחלוצה בתחום האופנה המודרנית. מה שבטוח הוא שדרכה האחרת, היא זאת שהפכה אותה למעצבת האופנה היחידה המופיעה ברשימת "100 האישים המשפיעים של המאה ה-20" של המגזין טיים.
כמו מרבית ההתחלות, גם זאת של שאנל לא היתה פשוטה. היא נולדה לשני הורים חסרי השכלה שגידלו שישה ילדים. אמה נפטרה משחפת ביותה בת שש, ואביה פיזר את הילדים אצל קרובי משפחה שונים. רצה הגורל ששאנל הגיעה דווקא לבית יתומים של מנזר קתולי, שם למדה מהנזירות תפירה וספגה מהן סגנון לבוש פשוט שבהמשך אפיין את עיצוביה.
בגיל 18 עזבה שאנל את בית היתומים והחלה לעבוד בחנות לכובעים ולבגדי כלה בעיר מולין. בערבים הופיעה בקברט עם אחד השירים המעטים שהכירה, ,Qui qu'a vu coco dans l'trocadéro וכך דבק בה הכינוי "קוקו". מכאן נסללה דרכה, צעד אחר צעד אל עבר הצלחתו המסחררת של בית האופנה שהקימה. חייה האישיים היו מורכבים ושנויים במחלוקת. היא הקיפה את עצמה באליטה הבוהמיינית של פאריז, והתיידדה עם פוליטיקאים כמו צ'רצ'יל ואמנים כמו פבלו פיקאסו ואיגור סטרווינסקי.
כמובן, כל הצלחה חווה עליות, ירידות ואתגרים. במלחמת העולם השנייה ספג בית האופנה של שאנל נזקים כלכליים, ושאנל נאלצה לסגור את העסק. בהמשך ניהלה רומן שנוי במחלוקת עם קצין נאצי בכיר, שבזכותו קיבלה אישור מיוחד להישאר בדירתה המפוארת במלון ריץ שבפריז בזמן שהנאצים פלשו לצרפת. הביקורות החמורות מהציבור הצרפתי בשל קשריה עם הנאצים גרמו לה לעבור בתום המלחמה לשווייץ. עשר שנים לאחר מכן בנתה שוב את המותג, הפעם בשוק של ארצות הברית. שאנל זכתה לפופולאריות רבה מקרב כוכבים הוליוודים, ביניהם אודרי הפבורן וגרייס קלי.
Different is the NEW better? שאנל אמרה ש"כדי להיות בלתי ניתן להחלפה, צריך לדאוג תמיד להיות "Different. וכך למעשה סללה את הצלחתה, בעוד היא שינתה את דפוסי הלבוש הנהוגים באותה תקופה. "לבוש מותרות חייב להיות נוח, אחרת זו לא מותרות" אמרה ועיצבה בגדים פשוטים ונוחים לנשים, בניגוד למקובל באותה תקופה. כך גם תרמה לתנועה הפמיניסטית ועזרה לשחרר את האישה. היא קיצרה את החצאיות, שנהגו להיות ארוכות ומלאות בד, וחשפה את השוקיים. בהשפעתה עשה עולם האפנה גם וויתור על המחוך ,פריט אופנה שהיה הכרחי באותה תקופה.
בשנת 1926 עיצבה שאנל את השמלה השחורה הקטנה שמזוהה עימה. ההצלחה היתה מיידית ומפתיעה, בין השאר משום ששחור נחשב עד אז צבע ללוויות בלבד. היא היתה גם מעצבת האופנה הראשונה שהוציאה בושם. "שאנל 5" היה אחר מבשמים שקדמו לו, כאשר הורכב מתערובת של 50 ריחות שונים ולא על בסיס ניחוח מפרח אחד כפי שהיה נהוג עד אז. עד היום נחשב לבושם הנמכר ביותר בעולם. השפעתה של שאנל היתה משמעותית על האופנה המודרנית הנהוגה עד היום.
אשמח מאוד לקבל ממך פידבקים ושאלות.
הרשמו לניוזלטר וקבלו עדכונים על תכנים חדשים והטבות בלעדיות או צרו קשר עכשיו והתחילו להתאמן יחד איתי בטלפון 054-2321933 או במייל info@dib.co.il
אם אהבתם לחצו על “like” ושתפו גם ברשתות החברתיות